Wat is superfood?

De term superfood is een vrij nieuwe term die verwijst naar voedingsmiddelen die maximale voedingsvoordelen bieden voor minimale calorieën. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.

Definitie superfoods

Een superfood is een voedingsmiddel met een zeer hoge voedingsstoffendichtheid. Dit betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen leveren en zeer weinig calorieën. Ze bevatten een hoog gehalte aan mineralen, vitamines en antioxidanten. Ook zijn superfoods meestal plantaardig. Een superfood is een levensmiddel dat als gunstig wordt beschouwd voor de gezondheid van een persoon. Voorbeelden van superfoods zijn soja, bosbessen, zalm, walnoten, spinazie en broccoli.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn natuurlijke moleculen die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Ze helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van de energieproductie die grote schade aan het lichaam kunnen aanrichten. Antioxidant moleculen verminderen of keren de effecten van vrije radicalen om. Deze vrije radicalen houden nauw verband met de volgende gezondheidsproblemen: hartziekte, kanker, artritis, hartinfarct, immuundeficiëntie, emfyseem e.d. Dus het eten van superfoods met veel antioxidanten helpen bij het voorkomen van deze ziektes, evenals het verbeteren van de immuniteit en het verminderen van ontstekingen.

Superfood in je dagelijkse voeding

Het opnemen van superfoods als onderdeel van de dagelijkse voedingsinname is geweldig, maar alleen als je in het algemeen een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt. Regelmatig fruit en groenten eten zorgt voor een lager risico op veel gezondheidsproblemen. De voedingsstoffen die ze bevatten helpen bij het bevorderen van een gezonde huid, nagels, haar en verhogen het energieniveau. Superfoods helpen ook om een gezond gewicht te behouden.

5 superfood om toe te voegen aan je dagelijkse voeding

Als het gaat om bladgroenten: hoe donkerder hoe beter. Bladgroenten, met name boerenkool en spinazie, zijn een geweldige manier om wat calcium binnen ons dieet te krijgen. Boerenkool zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, K en C. Spinazie bevat vitamine K en A, mangaan en foliumzuur. Als je de smaak hiervan niet lekker vindt, dan kun je ze verwerken in een ander voedsel, zoals soepen of smoothies.

Als u de meeste voedingswaarde uit het fruit dat u eet wilt halen, zijn bessen de beste keuze. Bosbessen staan bovenaan de lijst van de beste superfoods. Bosbessen zitten vol vitamine K1, C en mangaan. Ze zitten ook boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziekten en kanker, en kunnen je helpen om de bloeddruk te verlagen, hartaandoeningen te voorkomen en te beschermen tegen urineweginfecties.

Walnoten zitten niet alleen bomvol voedingsstoffen, maar kunnen ook helpen bij het algehele welzijn. Omdat walnoten tonnen antioxidanten en plantaardige stoffen bevatten, kunnen ze hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen en de hersenfunctie verbeteren. Walnoten zijn een goede bron van vitamine E, vitamine B6, mangaan, omega-3 en meer.

Of je avocado’s nu als onderdeel van je hoofdgerecht eet of ze als vervanging gebruikt, ze zijn een hele goede manier om wat gezond vet in je dieet op te nemen. Gezonde vetten kunnen je helpen met het verhogen van goede cholesterol en het verlagen van slechte cholesterol. Avocado’s bevatten 20 vitamines en mineralen, zoals vitamine K, C, B5 en B6 en hebben meer kalium dan bananen. Ze zijn gunstig bij het helpen van de gezondheid van je ogen, het verlichten van artritissymptomen en het voorkomen van kanker. 

Gefermenteerde voedingsmiddelen klinken misschien niet erg aantrekkelijk, maar ze kunnen nu al deel uitmaken van je dieet en een voedingsmiddel waarvan je zeker meer wilt eten. De gefermenteerde voedingsmiddelen die u aan uw dieet kunt toevoegen zijn onder meer probiotische yoghurt, kimchi, zuurkool en kefir. Een gemakkelijke manier om kefir in je dieet op te nemen is in een smoothie of als vloeistof voor je overnight havermout. Zorg er wel voor dat je de gewone kefir in de winkel haalt, want de gearomatiseerde varianten bevatten veel toegevoegde suikers.

Conclusie

Superfoods zijn overal te vinden en ze zijn gemakkelijk op te nemen in je dagelijkse voeding. Masterfit Meals neemt ook verschillende superfoods op in hun maaltijden. Zo kun je denken aan de boerenkoolschotel uit de oven of de vegetarische wok schotel met bloemkoolrijst. Door meer bewust te zijn van het voedsel dat je eet, laat je waardering zien voor je lichaam en voor alle dingen die het voor je doet. Dus trakteer jezelf op voedzaam voedsel, bestel een lekkere en gezonde maaltijd bij Masterfit Meals en geef jezelf een beetje liefde!

Deel en inspireer:

In dit artikel

Benieuwd naar onze verse kant en klare gerechten?

Ricardo Croes

Ricardo Croes

Ik ben naast eigenaar van Masterfit Meals, ook (online) personal trainer en vitaliteitscoach. Mijn doel is verantwoord genieten mogelijk maken.

Bekijk coaching

Andere artikelen voor jou

Onderhoud

Momenteel zijn we bezig met enkele aanpassingen te maken aan onze webshop.

Dit kan t/m donderdag 9/8 20.00 zorgen voor een lagere gebruiksvriendelijkheid tijdens het bestelproces. Ondervindt je hier te veel hinder van, kom dus na dit tijdstip terug om jouw bestelling te plaatsen.